Het staat aan de basis van bijna elke hedendaagse aandoening. Lees in onderstaand artikel meer over dit onderwerp.
Wat is laaggradige ontsteking?
Laaggradige ontsteking of in het Engels: low grade inflammation is een milde vorm van ontsteking waarbij het immuunsysteem continue actief blijft. Het is moeilijk aantoonbaar in het bloed. Het wordt ook wel chronische ontsteking genoemd.
Normaliter reageert je lichaam bij een acute infectie (bacteriën, virussen, schimmels of parasieten) of (snij)wond, met een ontsteking. Hierbij probeert het immuunsysteem om bacteriën zo snel mogelijke te verdrijven uit je lichaam. Naast dit proces is je immuunsysteem normaliter alleen ‘s nachts actief om je lichaam “op te ruimen”. Een ontstekingsreactie is een normale, gezonde reactie van het lichaam bij schade of indringers.
Bij laaggradige ontsteking is je immuunsysteem constant actief, ook overdag. Het is een strategie van het lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen en weinig schade aan kunnen richten. Deze reactie is lichter dan een normale ontstekingsreactie waardoor de klassieke symptomen zoals koorts niet aanwezig zijn. Hierdoor hebben veel mensen niet door dat ze chronisch ontstoken zijn.
Hoe ontstaat een laaggradige ontsteking
Normaliter beschermen lichaamsbarrières zoals de darmwand, huid of longen, het lichaam tegen ziekteverwekkers. Zodra stoffen deze barrières nog niet gepasseerd zijn bevinden ze zich nog “buiten” het lichaam. Deze lichaam barrières kunnen echter verhoogd doorlaatbaar worden waardoor er van alles in de bloedbaan kan “lekken”, ook schadelijke stoffen. Oorzaken hiervan zijn chronische stress, ongezonde voeding en gifstoffen.
Een goed functionerende darmwand houdt de ziekmakende bacteriën uit het lichaam. Zodra deze “lek” is kunnen deze bacteriën in de bloedbaan komen. Dit zorgt voor een activiteit van het immuunsysteem. Het is persoonsafhankelijk wat de mate van activiteit van het immuunsysteem is. Veel reactie zorgt ook voor veel schade en kan zelfs tot de dood leiden. Hiernaast kost dit proces ook veel energie. Het immuunsysteem reageert daarom vaak met een lichte/milde ontstekingsreactie: laaggradige ontsteking. Teveel buik of orgaanvet, bewerkte voeding, chemische toevoegingen zoals zoetstoffen, rood vlees, (sigaretten) rook, glucose (suikers), chronische stress, omega6 rijke voeding, alcohol, gluten houdende granen en stress, zijn voorbeelden van factoren die (chronische) ontsteking kunnen uitlokken.
De rol van orgaanvet (visceraal) bij laaggradige ontsteking
Een te hoog orgaanvet is een belangrijke factor bij het ontstaan van ontstekingen in het lichaam. Niet alleen mensen met obesitas hebben een hoog gehalte aan visceraal vet, zelfs “dunne” mensen kunnen hier een hoog gehalte van hebben. Vaak denkend gezond te zijn.
Dit werkt als volgt:
Vanuit het bloed worden suikers en vetten afgegeven richting de lipiden (vetmoleculen) waar energie opgeslagen wordt. Bij een constante toevoer van energie (hoge maaltijd freq.) raken deze cellen verzadigd. De toegestuurde energie kan vervolgens niet opgenomen worden, deze vet en suiker moleculen worden vervolgens als indringers gezien. Dit resulteert dat de lipide-cellen een (vals) alarmsignaal afgeven. Deze signaalstoffen komen vervolgens in het bloed terecht en activeren de immuun cellen, die hierdoor opzoek gaan naar indringers. Tijdens dit proces vermenigvuldigen deze cellen waardoor het vals alarm nog meer verspreid wordt. Dit proces maakt obesitas en een verhoogd visceraal vet gevaarlijk.
Deze op hol geslagen immuun cellen veroorzaken een gevaarlijke processen. Ze komen terecht in de wand van de bloedvaten. Hier vinden ze de overdadige vetmoleculen en eten ze vervolgens op. De hoeveelheid vetmoleculen is echter zo groot dat de immuun cellen vol raken en uiteindelijk barsten. Zodra ze barsten komen alle schadelijke stoffen, die de immuun cel gebruikt voor zijn aanvallen, vrij. Deze toxische uitspattingen zorgen voor schade aan de bloedvaten.
De losgeslagen immuun cellen kunnen schade veroorzaken op meerdere plekken in het lichaam. Hiermee brengen ze levensbedreigende ziekten mee zoals hartaanvallen, beroertes, nierziekten en diabetes. Het speelt ook een zeer belangrijke rol in het verkrijgen van Osteoporose. Een aandoening die tegenwoordig niet meer alleen voor vrouwen blijkt maar voor elk gender en ongeacht welke leeftijd.
Wat zijn de gevolgen van een laaggradige ontsteking?
Doordat er continu ziekteverwekkers via de “lekke” lichaam barrières in de bloedbaan komen, is het immuunsysteem constant geactiveerd. Op termijn leidt dit verschillende klachten maar ook tot welvaartsziekten. Klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, aankomen of moeite met afvallen kunnen allemaal tot de symptomen behoren. Ziektes die door laaggradige ontsteking o.a. kunnen ontstaan zijn: Crohn, Colitis Ulcerosa, COPD, metaboolsyndroom, beroerte, hoge bloeddruk, hartfalen, depressie, Alzheimer, Diabetes type 1 en type 2, MS, botontkalking, allergieën, astma, Parkinson, Spastische darm, Osteopenie, Neuropathie vette lever en meer.
Hoe herken je laaggradige ontsteking?
Laaggradige ontsteking is te herkennen aan klachten zoals vermoeidheid, vage pijnklachten, slaapproblematiek, nooit ziek zijn, terugtrekgedrag, verminderd libido, geen zin in beweging of het hebben van een van de eerder genoemde aandoeningen.
Om het echt aan te tonen is bloedonderzoek nodig. De hs-CRP (high sensitive C-Reactief Proteïne) is hiervoor het meest geschikt. Deze is niet altijd beschikbaar via de huisarts. Zij testen immers de “gewone” CRP waarde. De test kun je bijvoorbeeld via een orthomoleculair therapeut bestellen.
Wat kun je doen tegen laaggradige ontsteking?
Met de juiste voedings- en leefstijlmaatregelen kun je ontsteking tegen gaan en zelfs oplossen. Zo werkt beweging ontstekingsremmend maar bijvoorbeeld ook Omega3-vetzuren, groene groenten, antioxidanten, kruiden en nog veel meer.
Wil jij de kwaliteit van jouw leven verbeteren? Wil jij je gelukkiger en vol met energie voelen? Samen maken wij voor jou een uniek en persoonlijk leefstijlplan.